Psykoterapeut Gunna Hesselbjerg

Klinik:
Helsingør

27 12 97 10
Send mail

 

 

 

En mønsterbryder er et menneske,
der tager ansvar for sit eget liv

Den almindelige opfattelse af mønsterbrydning er, at barnet får en bedre uddannelse eller job end forældrene havde. For mig har mønsterbrydning langt bredere betydning. Det kan være et menneske, der på trods af svære vilkår i tilværelsen, dårlige opvækstbetingelser, traumer, vold eller omsorgssvigt alligevel formår at klare sig og få et godt liv.

Det kan også være, når en person får øje på, at hun eller han gentager et bestemt mønster – et usundt mønster – og som så søger hjælp til at bryde dette mønster. Det kan være en, der drikker, en som lever i voldelige forhold, en der begår den samme fejl igen og igen, en der ikke kan finde en partner, der er ”god” nok, eller endnu dybere at man har et mønster med at sige negative ting til sig selv, der holder en nede.Hvad der hjælper

Jeg mener ikke, at overlevelse har meget med fighterånd, intelligens eller styrke at gøre. I min opfattelse er det altafgørende med en ydre positiv påvirkning. Kærlighed, kontakt og nærvær. En god sund tilknytning til et andet menneske eller bare til et dyr. At man bliver set og accepteret, som man er. Det er det vigtigste. Også selv om det kun er i små portioner. Men uden den ydre positive påvirkning finder man ikke styrken til selv at komme videre. Styrken, eller fighterånd om man vil, kommer af, at man har set en anden verden, en bedre mulighed. Ellers ville man jo ikke have noget at kæmpe for. Derfor er den ydre påvirkning fra gode personer og oplevelser (film, bøger) vigtig.

Hvis jeg skal pege på nogle karaktertræk eller muligheder, der er vigtige for at kunne hjælpe sig selv, er det kreativitet, at dyrke sport, musik, kunne have glæde af naturen m.m. Det er aktiviteter, der giver ro og kontakt med sig selv. Så kan du måske finde kærligheden indeni dig selv.

Rollemodeller og kontakt

Rollemodeller er vigtige. Det er godt at have andre at måle sig med, iagttage hvordan de gør. Så kan man selv forsøge at kopiere det. Gøre som de. De bedste rollemodeller er dem, der er tæt på, så der også er en personlig relation.

En anden vinkel er, at hvis dine egne forældre behandler dig dårligt, og du samtidig kan se andre voksne, der behandler deres børn godt, får du et andet billede af, hvordan man kan blive behandlet, som kan gøre, at du bevarer troen på et bedre liv.

Der er sådan set ”bare” brug for nærvær og kontakt. Fx når du passerer et barn eller voksen, der ser trist ud, og du giver et blik, et smil, et nik eller et blink – så fortæller du; ”jeg SER dig” og det er kontakt. Kontakt giver varme – varme er kærlighed, kærlighed giver styrke. Små strejf af varme gør, at man ikke fryser ihjel. Undlad derfor aldrig at give sådan en kontakt.

Prisen for at mønsterbryde

Prisen for mønsterbrydning er, at du kan risikere, at du må bryde med din fortid og med dine gamle relationer for at kunne leve dit nye liv fuldt ud uden at blive trukket tilbage i det gamle mønster. Det kan være til dine forældre, dine søskende, venner, arbejde eller kæreste. Hvis dine forældre drikker, er du i princippet mønsterbryder blot du ikke selv drikker. Det er bare ikke altid nok, for måske er det også nødvendigt at bryde med dine forældre, for at du kan beskytte dig mod de svigt, de udsætter dig for. Desuden må du gøre op med den overlevelsesmekanisme (som er en del af dit mønster) at vejre stemninger, dække andres behov, føle dig mere tryg i konfliktfyldte relationer end i harmoniske. Alt sammen mønstre, du skal bryde.

 
Bragt i Ugebladet Søndag uge 50, 2010 som del af artikel om mønsterbrydere


Find din
indre perle

Følg min gruppe på Facebook med råd om at leve tro mod dig selv og i din kerne.